A táplálék hatása a bőr és a szőrzet állapotára

A táplálék hatása a bőr és a szőrzet egészségére

 

A táplálék összetétele és minősége nagymértékben befolyásolja a bőr és a szőrzet állapotát. A nem megfelelő táplálás a bőr állapotának leromlásához, megbetegedéséhez vezethet.

A bőr a szervezet első védelmi vonala nem csak nálunk embereknél, hanem természetesen kutyáinknál is. Megvédi szervezetét a környezet káros hatásaitól. A legnagyobb szerv, mely a kölyök kutyák testtömegének 24%-át, a felnőtt kutyák testtömegének pedig 12%-át teszi ki. Alapvetően a táplálék határozza meg a bőr és a szőrzet tulajdonságait, az egészségi állapotát. Fontos az állati eredetű (ragadozó ősök!) fehérje, esszenciális zsírsavak, omega 6-3 zsírsavak aránya. A kutya napi fehérjeszükségletének 30%-a a bőrben és a szőrzetben használódik fel. A szőrzet 95%-a fehérje. A szervezet egészségi állapota lemérhető a bőr állapotán. A bőrbetegségek, bőrön jelentkező elváltozások, különböző panaszok 50%-ban allergiás eredetűek. A jellemző és elsődlegesen szembetűnő tünet a viszketegség.

Az allergia kifejezés azt jelenti, hogy a szervezetet ismétlődően érték behatások, minek következtében kialakul egy immunválaszon alapuló gyulladásos reakció (I-IV-es tip. túlérzékenységi reakció). A kutyáknál és a macskáknál az allergiás bőrbetegségeket többnyire az alábbi három csoportba lehet besorolni:

  • bolhaallergia
  • atópiás dermatitis
  • takarmány allergia

Az allergiát több antigén kiválthatja, de a gyulladásos folyamat egyformán zajlik le. Az allergiás terhelés a szervezetre ható allergének mennyiségét jelenti. Ha ezekből az allergénekből egyszerre több típus is jelen van, ez növeli az allergiás terhelést, és túlérzékenységi reakcióhoz vezet. Ha ez bekövetkezik, gyulladásos anyagok szabadulnak fel, és kialakulhat a viszketegség.

Az allergiás bőrbetegségek közül az egyik legfontosabb a tápallergia. A tápallergia egy olyan allergiás reakció, melynek során túlérzékenység alakul ki a táplálék valamely összetevőjével szemben. (Ez nem ugyanaz, mint a táplálék intolerancia, amikor az állat emésztési zavarainak következményeként nem kaphat bizonyos tápanyagokat!) A tápallergia felelős a bőrbetegségek körülbelül 10 százalékáért. Az eledel legtöbb összetevője kiválthat túlérzékenységi reakciót, de leggyakrabban a fehérje okoz allergiás reakciót. Fontos tudni, hogy a főzés csökkenti a legtöbb fehérje allergizáló hatását, az emésztő enzimek pedig teljesen megszüntetik..

A tápokban többnyire a búza, a csirke, a kukorica, a szója, a marhahús, a tojás, az élesztő, a tej a legfontosabb fehérjeforrás. Egy tanulmány szerint az allergiát kiváltó fehérjeforrásokat rangsorolták a kedvtelésből tartott állatoknál. Az eredmény talán meglepő, de a kutyáknál allergiát 60%-ban a marhahús okoz, 32%-ban a szója, 28%-ban a csirke, stb. A macskáknál végzett vizsgálatnál a hal 42%-ban, a tejtermékek 14%-ban bizonyultak allergiát okozónak.

A nem fehérje alapú tápallergiát bármelyik egyéb összetevő is kiválthatja, úgymint a színezékek, gombák, tartósítószerek. Egyes kutyafajták hajlamosabbak a tápallergiára, pl. a spániel, a collie, a schnauzer. A tápallergia elsősorban bőr és emésztőszervi tünetekkel jelentkezik. A bőrön (fej, fültő, végtagok, has) a leggyakoribb tünet a viszketés. Szintén gyakori a külső hallójárat gyulladása. Ritkábban apró kiütések jelenhetnek meg, a bőr kipirulása is megfigyelhető. A vakarózás következtében a bőr elfertőződik és megjelennek a másodlagos bőrtünetek. Az emésztőszervi tünetek egyéb megbetegedésekhez is hasonlóak lehetnek. Általában visszatérően jelentkező hányás, gyakran gyógyszeres kezelésre sem múló hasmenés. A gyógykezelés sokszor a kiváltó okok megállapítása miatt nehéz. Hosszadalmas lehet az allergiát kiváltó összetevő megtalálása, ennek érdekében több diétát ki kell próbálni. A gyógyszeres kezelés kiegészítésére, de kiváltására is lehet alkalmazni a diétás táplálékkal kezelést. Az allergiás állattal az allergiát kiváltó összetevőtől mentes táplálékot kell etetni, és fontos, hogy mindig legyen előtte friss ivóvíz. Fontos, hogy a jutalomfalatok és egyéb élelmiszerek, melyeket kap az állat, szintén nem tartalmazhatják az allergiát kiváltó összetevőt.

Forrás: A Kutya LXXII.évfolyam 2009 február 38-39. o.

Surányi Adrienn

Kutyakozmetikus (OKJ)

Zugló, XIV.ker

© 2017 Adrienn Kutyakozmetika.

Kövess minket!