Samuházi Vadász Rövidszőrű német vizsla Kennel
A kennelről több információ: www.anemetvizsla.hu
 
Saját kutyáink:
  •  Malomközi Jolka
  •  Malomközi Mill
  •  Malomközi Zenit
  •  Halley Oberon-Haus 
  •  Viesta von Neuarenberg

A rövidszőrű német vizsla

A rövidszőrű német vizsla mindenes vadászkutya, azt is mondhatnánk, hogy a munkamegszállottja. Magyarországon a vadászok körében a magyar vizsla és a drótszőrű német vizsla után talán a legjobban kedvelt fajta. Európa szerte az egyik legjobban megbecsült vizsla, mivel általában nagyobb teherbírású, mint a többi mindenes vizsla. Az alkalmazott vadászati módoknak megfelelően, folyamatos szelektálással és a tenyésztési elvek megtartásával alakult ki a mai rövidszőrű német vizsla természete és külleme. Sokoldalú vadászkutya, mely a vadászat bármely módjához használható. A fajta a XIX. század vége felé alakult ki, a tenyésztés célja egy mindenes vizsla kialakítása volt. A fajta a kotorékozás kivételével minden vadászati módra alkalmas. A rövidszőrű német vizslát többnyire apróvad vadászatára használták, ez idő tájt az angol vadászati módot (egy kereső-álló és egy elhozó eb együttes alkalmazása) a német vadászok szerették volna egyetlen, minden feladatra alkalmas kutyával helyettesíteni. Szükséges volt tehát egy olyan vizsla megteremtése, amely jól keres, megállja és el is hozza a lőtt vadat. A mai rövidszőrű német vizsla nagyon jó orral rendelkezik, kiválóan megfelel a vércsapázásra is, alkata miatt képes a különböző feladatok elvégzésére (pl. nyúl, róka apportírozása), de a nagyvad vadászatban és a vízi munkában is jeleskedik.

A fajta keletkezésekor Németországban többnyire valószínűleg Spanyolországból  származó, spanyol pointerhez hasonló kutyák voltak. Ezek a kutyák nem voltak elég kitartóak, és az angol pointerekkel keresztezték őket. Mivel az utódok nem voltak elég jók az elhozásban, a vízi és a csapamunkában, további nemesítésre volt szükség. Végeredményként kialakultak a német vadászok igényeinek megfelelő fajtatulajdonságok, melyek ma is jellemzik a rövidszőrű német vizslát: kitűnő orr, keresés, vadmegállás, csapázás, elhozás, vízi munka, dúvaddal szembeni rámenősség.

Kezdetektől fogva a fajta kialakításánál és megtartásánál egyaránt fontos szempont volt a küllem és a kiváló vadászeb belső tulajdonságainak megtartása. Szem előtt kell tartanunk, hogy a rövidszőrű német vizsla elsősorban munkakutya.

A jó rövidszőrű német vizsla elegáns megjelenésű, nyugodt és intelligens, érdeklődő, gazdájához nagyon ragaszkodó, hűséges kutya. Családba nagyon könnyen beilleszkedik, idegen kutyákkal sem verekedős. Könnyen kezelhető, nagyon gyorsan tanul, szenvedélyes és kitartó vadászkutya. A kiképzés során a keményebb bánásmódot eltűri. Terhelhetőségéhez keménység is párosul, ezért kiképzésére több időt kell szánni, míg az engedelmességi feladatok készséggé válnak. Határozott kiállású, kiegyensúlyozott idegrendszerű fajta. Környezetéhez könnyen alkalmazkodik. Finom alkata és rövid szőre ellenére nem kényes, sem az időjárásra, sem a táplálékra. Tartható kennelben, lakásban és utazáskor az autózást is jól viseli.

A tenyésztésnél törekedni kell arra, hogy a vérmérséklet ne legyen túlfűtött, izgága. A tenyésztésből ki kellene zárni a lövésfélő egyedeket. Szerencsére kevés örökletes betegséggel bír, köszönhetően az anyaországbeli szigorú előírásoknak. A magyar Német Vizsla Klub is ezt a rendszert alkalmazza, egyedülállóan szigorú tenyésztési feltételeket szabva a tenyésztőknek. Elgondolkodtató, ha más fajtaklubok is bevezetnék például a kötelező diszplázia szűrést, nem lenne ennyi beteg kutya több magyar fajta esetében is.

A jól kiképzett rövidszőrű német vizsla kimagaslóan jobb teljesítményre képes, mint más vizslafajták. Hatalmas akaraterő jellemzi. Vadat akar találni, jó fejtartással használja a szelet, kitűnő az orra. Kitűnő csapatartó. Fáradhatatlan és igen szenvedélyes vadelhozó, és az egyik legjobb vízi vizsla.

Általános megjelenés:

Elegáns megjelenésű, harmonikus felépítésű vadászeb. Erőt, kitartást sugároz, mozgása élénk, gyors. Kanok marmagassága 62-66, szukáké 58-63 cm. Szemszín: barna, mandulavágású. A világos szemszín (ragadozó madár szem) hiba. A kívánatos orr enyhén kosorr, a pointerhez, magyar vizslához hasonló orrhát nem fajtajelleg. Szőrzete sima, rövid, durva tapintású. Lehet egyszínű barna, barna kevés fehér spriccelt jelzéssel, sötét barna spriccelt, világos barna spriccelt, fehér barna fejjel és foltokkal, valamint fekete szín az előbbi változatokban.

Viselkedés, jellem:

Megbízható, határozott, kiegyensúlyozott fajta. Nyugodt temperamentum jellemzi, nem lehet félénk, sem agresszív.

Forrás: A Vadászkutya 2008/1 16-20.o.

 Malomközi Mill – 1 éves
 Fürge – munka közben

Surányi Adrienn

Kutyakozmetikus (OKJ)

Zugló, XIV.ker

© 2017 Adrienn Kutyakozmetika.

Kövess minket!