Tanácsadás, kutyatartással kapcsolatos kérdések!

 

1. Kérdés:

Hogyan válasszunk kutyakozmetikust?

1. Válasz:

Minden kutyatulajdonosnak tájékozódnia kell kutyája kozmetikai igényeiről, ez többnyire szakkönyvek, szakemberek segítségével történik. Minden ember különböző, az is eltérő, ki mit vár el a kutyakozmetikustól. Néhány szempont, hogy ne csalódjunk:

– hallgasson megérzésére, szimpatikus a kutyakozmetikus elsőre?

– ne sajnálja a fáradságot a személyes első találkozásra!

– ha ragaszkodik hozzá, hogy ne maradjon ott a kutyájával, keressen mást…

– figyelje meg, hogyan bánik kedvencével

– kérjen képet munkájáról, kérdezze a fajtáról, a fajta ápolásáról, eszközökről

– hívja fel a figyelmet az esetleges betegségre utaló jelekre, fülgyulladás, fogkő, stb.

 

2. Kérdés:

Mikor lehet először hozni kutyakozmetikába a kiskutyámat?

2. Válasz:

Általában a 3 hónapos kor betöltése után, a szükséges védőoltásokkal rendelkező kiskutya már hozható kozmetikába. Otthon viszont addig is „kötelező” fésülgetni, mert így könnyebben megszokja a műveletet. A nyírást igénylő fajtáknál javasolt az egyedek fiatal korban kutyakozmetikus kezeléshez szoktatása. A kozmetikus alkalmanként kb. 20 perc alatt kezdi el szoktatni az asztalhoz, kézbe vételhez, gépzúgáshoz.

3. Kérdés:

Nekem van egy rövid szőrű kutyusom, rövid egyenes szőrzete van, ami iszonyatosan hullik. Lakásban van ezért ez gondot jelent. Próbáltam már sokféle kefét fésűt kesztyűt is de semmi nem szedi ki igazán az elhalt szőröket. Ha sima kézzel megsimogatom többet ér mint ezek a „speciális” eszközök.
Tudna nekem tanácsot adni, hogy mivel próbálkozzak ami eredményes is?

3. Válasz:

A rövid szőrű kutyák szőrzete folyamatosan hull. Vannak egyedek, melyeknek különösen. Többnyire beválnak a gumikefék, melyekkel folyamatosan (pár naponta vedlési időszakban) körkörös mozdulatokkal lehet eltávolitani a kihulló szőrszálakat.(Amit én használok, az egy tenyérre simuló, rövid sűrű sörtés gumiból készült kefe, de van pl kesztyű is ugyanilyen felülettel). Véleményem szerint nincs a márkák közt különbség a gumikefékben. Esetleg beválhat a furminátor használata. Ez az eszköz eltávolitja az aljszőr nagy százalékát, és rövidszőrű fajtáknál is alkalmazható. Valószinűleg a kutyájának azért vedlik folyamatosan a szőre, mert lakásban él, nem pl. hormonális problémák miatt. Ha az esetleges egészségügyi problémákat sikerült kizárni, és tényleg semmi nem vezet eredményre, javasolni szoktam a géppel történő megnyirást. A rövid szőr nem sérül a
nyirástól, ha később meggondolja magát, a szőrzet teljes mértékben regenerálódik. Sok kutyatulajdonos, aki ezzel a problémával küzd, örül ennek a megoldásnak, és rendszeresen kb.3 havonta megnyiratja kutyáját. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a szőrzet ez után is hullani fog, csak a rövidebb szőrszálak kevesebb gondot okoznak.

Surányi Adrienn

Kutyakozmetikus (OKJ)

Zugló, XIV.ker

© 2017 Adrienn Kutyakozmetika.

Kövess minket!