A fog és szájápolás a kutyakozmetika egyik területe.

 

A rossz lehelet okai

 

A kutyáink életmódja napjainkra teljesen megváltozott, a természetes viselkedésről (rágás, táplálék kiválasztás, stb.) igyekszünk őket teljes mértékben leszoktatni. Az ember legjobb barátja velünk együtt él lakásainkban, és ezzel minden káros, rossz szokásunkat is ráerőltetjük. Általában – főként kényelmi szempontból – csak száraz táppal, konzervekkel etetjük, melyhez szinte semmilyen rágásra nincs szükség. Ösztönös táplálékválogató reflexüket ezáltal teljesen elnyomjuk, és a rágásról is leszoktatjuk.

 

A kölyökkutya a tejfogak megjelenésétől szinte mindig rágcsál valamit. Gondoskodnunk kell megfelelő rágnivalóról, hogy ne okozzon számunkra problémát „kártékonyságuk”. Természetes emberi igény, hogy tárgyaink védelme érdekében igyekszünk kutyáinkat a rágásról lenevelni, ugyanakkor nem vesszük figyelembe, hogy kutyáink egyetlen fogtisztítási módszere a rágás. Ha nem tudnak megfelelően rágni, szájuk és fogaik egészsége károsodik. A száraz tápok etetésével nem tisztulnak kellően a fogfelszínek. Fokozottan elősegíti a lepedékképződést a nedves, pépes táplálék etetése, amely hosszabb távon fogkő kialakuláshoz vezethet. A lepedékből alakul ki a fogkő, mely baktériumokkal fertőzött, és az esetek többségében a kutya szájszagát okozza. A sok fogkő fogínygyulladáshoz, súlyos esetben a fogak elvesztéséhez vezet. A fertőzött szájüreg más betegségek gócpontjává is válhat, ilyen például a vese- vagy a szívbelhártyagyulladás.

 

A legfontosabb ebben az esetben is a megelőzés. Gondoskodnunk kell megfelelő rágnivalók beszerzéséről. Kaphatóak kereskedelmi forgalomban már emészthető műanyag rágnivalók, de a bőrből készült és más ehető rágcsálnivaló tökéletes erre a célra. Léteznek olyan kiegészítő táplálékok, melyek mérete nagyobb és nagyon keményre vannak sütve. Száraztáppal összekeverve rágásra késztetik a kutyát. Csontot azonban ne adjunk kutyánknak rágcsálni. A fogakat a kemény tárgyak (csont, kavics, stb.) hamar lekoptatják, és így a fogban lévő idegek érzékennyé válhatnak, esetleg gyökérkezelésre lesz szükség. A fogbélüreg megnyílása, elfertőződése a fogak elvesztéséhez vezethet.

 

Otthon, de akár kutyakozmetikákban is végezhető tevékenység a fogmosás. Főleg azoknál a kutyáknál ajánlott heti egy alkalommal, akik nem szeretik a rágcsálnivalókat. Léteznek kutyák számára gyártott speciálisan ízesített fogkrémek, amit kedvenceink is szívesen megkóstolnak. A fiatal (7-8 hónapos) állatokat könnyen rá lehet szoktatni a fogmosásra, és a lepedék eltávolításával javul a szájhigiénia, csökken a szájszag és a fogkőképződés. Türelemmel és szeretettel az idősebb példányokkal is jól boldogulhatunk. Óvatosan kell a fogfelszíneket minden oldalon és a fogközökben is átkefélni puha sörtéjű fogkefével, de nem szabad felsérteni az ínyt. Fontos, hogy a gyulladt fogínyt ne sikáljuk, ne okozzunk vele fájdalmat, a beteg állatot először orvosi kezelésben kell részesíteni.

Az idős kutyáknak sem természetes „velejárója” a rossz lehelet. A kellemetlen szájszag betegség jele, fontos tünet. A kor előrehaladtával az állat immunrendszere meggyengül, így a fertőzött szájüregből könnyebben terjednek szét a baktériumok okozta betegségek. A gazdák természetes igénye emellett, hogy lakásukat ne egy bűzös leheletű négylábúval kelljen megosztani. Üzletekben azonban sok termék (szájvíz, fogselyem, fogtisztító rágnivalók, stb.) kaphatóak, melyek segítenek leküzdeni ezeket a problémákat.

A fogkőleszedés, ugyanúgy, mint az embereknél, nagyon fontos állatainknál is. Idős korban sokan tartanak az altatás veszélyeitől. Emiatt azonban nem kell aggódni, a rossz szájhigiénia sokkal veszélyesebb kutyáink egészségére, mint a ma használatos, modern, kíméletes hatású altató- és nyugtatószerek.

forrás: Nemzetközi kutya magazin XIV. évf. 5. szám / 2009.május 46-48.o.

Surányi Adrienn

Kutyakozmetikus (OKJ)

Zugló, XIV.ker

© 2017 Adrienn Kutyakozmetika.

Kövess minket!